• Városmajori szemle
  • Gyerekelőadások
  • Közlekedés
  • Kapcsolat
egyéb menü

Program


Szép Ernő: Lila ákác / Szemle 2020

Szép Ernő: Lila ákác / Szemle 2020

Tóth Manci egy kis varrónő, aki azt álmodja, ünnepelt táncosnő lesz. Pali egy bankfiú, aki egy nagyvilági nőről, egy „privátról” álmodik: Bizonyosnéről. A sors egymás mellé sodorja őket a ligetben. Amíg Pali Bizonyosnére vár, addig Manci végérvényesen beleszeret a fiúba. A színpadon megelevenedik a múlt századelő dzsentri világának hangulata, a kaszinó füstös éjszakái, zongoraszó, ének, pezsgő, álmok és szerelem..

Szép Ernő: Lila ákác
szerelmes história

Tóth Manci egy kis varrónő, aki azt álmodja, ünnepelt táncosnő lesz. Pali egy bankfiú, aki egy nagyvilági nőről, egy „privátról” álmodik: Bizonyosnéről. A sors egymás mellé sodorja őket a ligetben… És amíg Pali Bizonyosnére vár, addig Manci végérvényesen beleszeret a fiúba… A színpadon megelevenedik a múlt századelő dzsentri világának hangulata, a kaszinó füstös éjszakái, zongoraszó, ének, pezsgő, álmok és szerelem… Legeza Ilona Szép Ernő régényéről írta a következőket, de az előadás világát is tökéletesen tükrözik az alábbi szavak: „A regény mintaszerű példája a szecessziónak; a csalódásba és csömörbe fúlt első, és a már születésekor megszakadó második szerelem naiv-ártatlan története (…) a derű kiapadhatatlan forrása. (…) Minden könnyedsége, látszólagos súlytalansága ellenére teljes és egészen őszinte világérzést, vagy még pontosabban világhangulatot ad, melynek lényege az életnek éppen a legkisebb dolgokban való végtelen szeretete.”

Hogy miről is szól ma számomra a Lila ákác? A boldogságkeresés útvesztőiről, a reményről, az ártatlanság múlandóságáról... A felnőttéválásról, az illúziók elvesztéséről, az erkölcsös és az úgynevezett romlott életvitel közötti vékonyka határról. A magunk és mások ellen elkövetett hazugságainkról… a lenni vagy nem lenni, menni vagy maradni kérdéskör örök dilemmájáról. A kiszolgáltatottságunkról és az újrakezdésről…Titkos vágyainkról, eltitkolt félelmeinkről. Hétköznapi, fel nem ismert boldog pillanatainkról... (Sebestyén Aba)

Szereposztás:
Csacsinszky Pali............................... Pálfi Ervin
Tóth Manci, táncosnő........................ Pámer Csilla
Bizonyos nagyságos úr..................... Csernik Árpád
Bizonyosné nagyságos asszony....... Kalmár Zsuzsa
Angelusz papa, táncügynök.............. Mezei Zoltán
Zsüzsü, balettmesternő..................... Körmöci Petronella
Mínusz, fiatalúr.................................. Hajdú Tamás
Majmóczy, fiatalúr.............................. Baráth Attila
Hédi, táncosnő.................................. Fülöp Tímea
Mili, virágárusnő................................ Sziráczky Katalin
Leó, zongorista.................................. ifj. Kucsera Géza
Józsi, pincér...................................... Szilágyi Nándor

Díszlet- és jelmezterv: Kupás Anna, m.v.
Zenei munkatárs: ifj. Kucsera Géza
Dramaturg: Brestyánszki B. Rozi
Súgó-ügyelő: Kulhanek Edina
Rendezőasszisztens: Kocsis Valéria

Rendező: Sebestyén Aba m.v.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulat előadása.