Budapesti Nyári Fesztivál

Program


Y'AKOTO koncert
2

Y'AKOTO koncert

A ghánai születésű énekesnő, Y’akoto először lép fel Magyarországon, a Budapesti Nyári Fesztivál meghívására. Napjaink népszerű pop-soul előadója egy kikötővárosban, Temában élt 11 éves koráig, ma pedig választott otthona, Hamburg, valamint Párizs, Stockholm, Los Angeles és az afrikai tengerpart városai, Dakar, Accra és Lome között ingázik.

„Városi zenéjét” a sokféle kulturális inspiráció és a zsigeri intuíció határozza meg. Stílusa merész és bevállalós, a nemrég megjelent harmadik, Mermaid Blues című albumának dalait azonban átjárja a lélek és az érzékiség.

Sötét, kifejező hangja miatt Y’akotót olyan jazzikonokhoz hasonlítják, mint Nina Simone és Billie Holiday. Az általuk képviselt szabadság a ghánai énekesnő dalaiban is megjelenik, de ő ahelyett, hogy mások elvárásainak igyekezne megfelelni, a természet tiszteletéről énekel, azokról az erőkről, amelyek maradandóbbak bármilyen emberi alkotásnál.

Zenei világát, amit a blues, a neo-soul és az ambient pop egyaránt jellemez, a törékeny hangú énekesnő intenzív előadásmódjának köszönhetően mély szenvedély járja át. Y’akoto művészete több, mint zene: életfelfogás, lélekkeresés és hajlíthatatlan erő.

Y’akoto:

Édesapja sikeres ghánai zenész, édesanyja német politológus, az 1988-ban született énekesnő azonban soha nem a könnyebbik utat választotta. Apja bátorította, támogatta őt a Ghánában elkezdett ének- és a zongoratanulmányokban. Egykori tanára minden nap új dalt íratott vele, Y’akoto azonban ahelyett, hogy aláírt volna egy felajánlott lemezszerződést, táncot kezdett tanulni.

Pályáján az áttörés 2012-ben történt. Y’akoto, aki politikai témákban soha nem fogta vissza magát, első, Babyblues című lemezén a gyerekkatonák szenvedéséről írt dalt, amikor a menekülthullám még nem ért el bennünket, és még nem szembesültünk azzal, hogyan élnek a háborús övezetekben a fiatalok. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, a dal és az album kritikai és közönségsikert aratott.

Második lemeze, a Moody Blues 2014-ben jelent meg. A bluesos balladák és a táncolható funky dalok egyaránt lélekből szólnak: az Off The Boat szereplői a Földközi-tenger halászai, a Mothers and Sons az apa nélküli családok története. Ezzel az albummal a legjobb hazai női pop/rock előadó ECHO-díjára jelölték Németországban, a sajtó dicsérte, és a „besorolhatatlan” jelzővel illette. Olyan előadókkal lépett fel, mint Erykah Badu, Nneka, Asa, Kwabs és Joy Denalane. A Fool Me Once című dala a melankolikus hangulata miatt tökéletes választásnak bizonyult a Willkommen bei den Hartmanns című filmhez, amely a 2016-os év egyik kasszasikere volt Németországban.

A 29 éves énekesnő erősen kötődik a vízhez és a tenger erőihez. A frissen megjelent új lemez, a Mermaid Blues címében szereplő mermaid, azaz hableány, sellő szó is utal arra, hogy az album dalait a legendákban szereplő szirén mitológiája ihlette. A félig nő, félig hal lényt, aki vízben és szárazföldön is képes élni, Afrikában Mami Watának, azaz az óceánok bölcsességének nevezik. A mítoszok szerint öntudatos és kiszámíthatatlan – épp úgy, mint Y’akoto. A Mermaid Blues dalai Muhammad Ali és Frida Kahlo életét idézik fel. Azokét az emberekét, akik a nehézségek és akadályok ellenére is hallatták hangjukat.

Ajánló


Békeffi István vígjátéka 2 részben

A Szabó Balázs Bandáját jól ismeri a hazai koncertre járó közönség: az egyedi…

Valódi zenei kuriózum és mély filozófiai mondanivalóval átszőtt látványos koncertshow valósul meg a…

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

KAPCSOLAT
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.

1122 Budapest, Városmajor hrsz: 6835/17
Tel: 06 1 / 3755-922
Fax: 06 1 / 3560-998
E-mail: igazgatosag@szabadter.hu
JEGYIRODA
Szabad Tér Jegyiroda

Nyitva tartás: Hétfőn 12-18 óráig,
keddtől-péntekig 10-18 óráig,
hétvégén zárva.
Cím: 1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3.
Tel.: 06 1 / 301 0147
E-mail: jegyiroda@szabadter.hu
KÖZÉRDEKŰ
Közérdekű adatok
ADATVÉDELEM
Adatvédelmi tájékoztató
IMPRESSZUM

A www.szabadter.hu tulajdonosa a
Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.
Felelős kiadó: Bán Teodóra
ügyvezető igazgató

Grafika: Zsirke Balázs
Tartalom: Dancsecs Ildikó

Design és fejlesztés:
Művészeti Projekt Kft

Minden jog fenntartva!